Bumbac organic

Timp aproximativ de citire: 2 min

Stim ca bumbacul organic a devenit popular in ultimii ani, motiv pentru care este necesar sa intelegem care sunt beneficiile acestuia, in special pentru cei mici.

De aceea vom trece succinct prin:

  1. Ce inseamna bumbacul organic si cel conventional;
  2. Care sunt principalele diferente intre cele doua tipuri de bumbac;
  3. De ce este recomandat sa cumparam pentru cei mici produse realizate din bumbac organic

Bumbacul este cel mai popular material din productia textila, iar pentru a face fata cererii mari de bumbac, producatorii folosesc in exces cantitati de pesticide pentru ca acesta sa creasca cat mai rapid; motiv pentru care, 16-25% din vanzarile globale de pesticide si insecticide se datoreaza productiei bumbacului conventional. Pesticidele afecteaza atat animalele cat si solul si apa din sol, disturband resursele naturale si echilibrul ecologic.

 

Exista cateva diferente majore intre bumbacul conventional si cel organic:

In privinta solului si al semintelor, in cazul bumbacului conventional semintele sunt modificate genetic (GMO) pentru a fi rezistente insectelor si sunt ulterior tratate cu insecticide, determinand degradarea calitatii solului si deteriorarea sanatatii celor ce muncesc in acel mediu comparativ cu bumbacul organic in care semintele sunt netratate, iar sistemele de productie ecologica mentin fertilitatea solului.

Ulterior, un alt moment important in productia bumbacului, este cel al recoltarii. In cazul bumbacului conventional fermierii ce defoliaza plantele folosesc substante toxice pentru ca procesul sa fie cat mai rapid posibil, insa acest proces le degradeaza semnificativ sanatatea. Bumbacul organic pe de alta parte, implica alegerea manuala, lipsita de substante chimice.

Ultimul pas al productiei este prelucrarea bumbacului. In cazul celui conventional, se realizeaza prin stabilizarea fibrelor cu ceara toxica, albire cu clor si substante toxice ce dauneaza mediului inconjurator. Vopsirea bumbacului conventional este realizata pe baza de petrol, iar deseurile se scurg in rauri, poluand apele. Pe de alta parte, bumbacul organic este prelucrat prin folosirea uleiurilor naturale si amidonului de la cartofi, urmand ca albirea sa fie realizata cu peroxid nedaunator , vopselele folosite sunt pe baza de apa.

 

De ce sa aleg bumbac organic:

  Pentru ca pielea bebelusilor este mai sensibila, fiind cu 30% mai subtire decat cea a adultilor, micutii nostrii pot absorbi prin piele mult mai rapid substantele produselor cu care intra in contact fie ca este vorba de obiecte vestimentare sau de lenjeria de pat, astfel ca un bumbac moale, netratat cu substate toxice este cel mai potrivit pentru pielea delicata a bebelusilor;

  Pentru ca bumbacul organic este mai moale fiind cules manual, pastrandu-si integritatea fibrei in comparatie cu fibra scurta si usor deteriorabila a bumbacului conventional;

  Pentru ca bumbacul organic este mai durabil datorita solului si al semintelor netratate cu substante chimice avand ca rezultat o tesatura rezistenta ce nu se va deteriora rapid la spalari successive;

  Pentru ca este hipoalergenic, special conceput pentru o piele sensibila, predispusa la eczeme, deoarece bumbacul organic nu foloseste pesticide, insecticide, defoliere chimica sau vopsire pe baza de petrol si substante chimice;

  Pentru ca nu dauneaza mediului inconjurator, datorita metodelor ecologice folosite in realizarea bumbacului organic, fara modificari genetice, pesticide si alte substante toxice.

 

Sale

Unavailable

Sold Out